Naast het subsidierecht ben ik binnen deze rechtsgebieden ook werkzaam.
Ambtenarenrecht
Het ambtenarenrecht is anders dan het gewone arbeidsrecht. Voor u als ambtenaar gelden specifieke regels. Dit geldt voor de manier waarop u benoemd wordt, de manier waarop arbeidsvoorwaarden kunnen wijzigen, de re-integratie tijdens ziekte of reorganisatie, uw werkgever u kan bestraffen, de wijze waarop u ontslag kunt krijgen en het recht op een ontslagvergoeding. Verder kent het ambtenarenrecht zijn eigen procedures. Ook beoordeelt een ambtenarenrechter een zaak anders dan een kantonrechter.
De vraag welke regels gelden is afhankelijk van de vraag waar u werkt. Voor ambtenaren werkzaam bij een gemeente gelden andere regels dan voor ambtenaren bij een ministerie, of een provincie, een waterschap, of een ander (zelfstandig) bestuursorgaan. In de toekomst zal de rechtspositie van u als ambtenaar veranderen. Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wrna) zal het gewone arbeidsrecht gaan gelden voor een deel van de ambtenaren. De ander ambtenaren blijven ambtenaar. Daarnaast is het zo dat al deze categorieën werknemers allen overheidswerknemers blijven en er altijd specifieke regels blijven gelden. Het is nog niet voldoende duidelijk hoe deze wijziging in de praktijk gaat werken.
Het is voor u als ambtenaar van groot belang dat u tijdig aan de bel trekt. Zorg dat u tijdig goed juridisch advies krijgt. Doe dat niet pas op het moment dat u in een conflict zit, of in een procedure. Hoe eerder iemand met u mee kijkt en denkt, hoe beter het is. Heel veel problemen zijn namelijk te voorkomen. Als u geconfronteerd wordt met een besluit van uw werkgever, of iets anders dat in uw nadeel werkt, bedenk dan dat er binnen 6 weken bezwaar gemaakt moet worden. Als dat te laat gebeurt, staat dat besluit in principe vast.
Heeft u een vraag over uw rechtspositie als ambtenaar? Of heeft u een probleem met uw werkgever? Neem dan gerust contact op met Remy Janischka.
Over de auteur