Rechtsbijstandverzekering? Recht op eigen advocaat!

Remy Janischka doorRemy Janischka

Rechtsbijstandverzekering? Recht op eigen advocaat!

Rechtsbijstandverzekering? Recht op eigen advocaat!

Veel mensen hebben een rechtsbijstandverzekering. Als er een juridisch probleem is dan heb je recht op juridische ondersteuning. Dit geldt alleen als het onder de polisvoorwaarden van de verzekering valt. De rechtsbijstandverzekeraars willen de juridische ondersteuning het liefst door hun eigen juristen geven. U heeft echter recht om uw eigen advocaat te kiezen!

Vrije advocaatskeuze

Er is de afgelopen jaren heel veel gediscussieerd en geprocedeerd over deze kwestie. Het is de vraag of mensen die verzekerd zijn bij een rechtsbijstandverzekering gedwongen zijn akkoord te gaan met de verplichte huisjurist van de verzekeraar. Of bestaat het recht om je eigen advocaat te kiezen? Dit noemt men de ‘vrije advocaatskeuze’. De rechtsbijstandverzekeraars vonden dat hun verzekerden geen recht hadden op hun voorkeursadvocaat. Ze verwezen daarbij naar hun polisvoorwaarden.

Uitspraak van Europese Hof van Justitie

In 2013 is door het Hof van justitie bepaald dat verzekerden het recht hebben op een vrije advocaatskeuze. Dit is goed nieuws en zorgt er voor dat rechtzoekenden een gespecialiseerde advocaat kunnen inschakelen. De kosten worden dan door de rechtsbijstandverzekering betaald.

Inmiddels hebben een aantal rechtsbijstandverzekeraars de polisvoorwaarden aangepast. Zo is er soms maar recht op een bepaald bedrag aan juridische kosten. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd. Tot op zekere hoogte mag dat. Van belang is dat het recht op vrije advocaatskeuze niet zodanig ingeperkt mag worden door die extra eisen, dat het niet meer mogelijk is om een advocaat is te schakelen.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft en u heeft juridische ondersteuning nodig, dan kunt u uw eigen advocaat kiezen. Een advocaat waar u vertrouwen in heeft en die gespecialiseerd is in het betreffende rechtsgebied.

Heeft u een rechtsbijstandverzekering en wilt u gebruik maken van mijn juridische ondersteuning? Neem dan gerust contact op met Remy Janischka om de mogelijkheden te bespreken.

 

Over de auteur

Remy Janischka

Remy Janischka administrator